Ako na poriadok vo fotografiách

10.01.2023

@Admin

Snímka obrazovky 2023-01-10 o 18.35.19.png

Nový rok je ideálnym časom na roztriedenie fotografií vo vašej súkromnej galérii. Poznáte to, vyhotovujete príliš veľa záberov, pretože nechcete prísť o žiadne roztomilé chvíle vašich detí alebo vášho psa. Ale kde vôbec začať, keď máte toľko digitálnych fotografií a chceli by sme ich trochu zredukovať a usporiadať?  

V prvom rade odstráňte všetky nepotrebné obrázky, ako sú napríklad zábavné meme, ktoré s vami zdieľali vaši priatelia, snímky obrazovky, duplikáty a nevydarené alebo neostré fotografie. Ak máte mnoho podobných fotografií tej istej scény, ponechajte si len dve najlepšie snímky. 

Po vytriedení fotografií si vytvorte priečinky. Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako vytvoriť priečinky súborov a neexistuje žiadna „správna“ možnosť. Len sa uistite, aby to bolo čo najjednoduchšie. Predstavte si, že poskytnete prístup k týmto fotografiám členom rodiny. Môžu ľahko nájsť to, čo hľadajú?

Môžete sa rozhodnúť umiestniť všetky dôležité priečinky do jedného veľkého priečinka. Môžete to tiež rozčleniť ďalej, napríklad mať jeden priečinok na každý rok a mať niekoľko fotografií v danom roku. Ak si chcete vytvoriť priečinok na rok 2023, mohol by obsahovať napríklad nasledujúce priečinky:

  • Vianoce
  • Rodinné fotografie
  • Letná dovolenka 
  • Narodeniny

Tento typ metódy je chronologický a ľahko sa udržuje roztriedený, ale môžete si vytvoriť vlastný systém, ktorý vám bude dávať väčší zmysel. V závislosti od počtu fotografií, ktoré máte, možno si budete musieť svoje priečinky viac rozdeliť a kategorizovať.

Ak máte “upratané” fotografie tak sa môžete presunúť k ich úprave. Vyberte len tie najlepšie a tým venujte svoj čas. Podľa potreby fotografie orežte, pridajte kontrast, vyvážte bielu alebo pridajte živosť. Ak chcete úpravu vašich fotografií povýšiť a zdokonaliť, môžete si stiahnuť rôzne aplikácie na úpravu fotiek. Odporúčame aplikáciu Adobe Photoshop Lightroom, ktorá je dostupná na stiahnutie zadarmo s voliteľným predplatným. V priebehu pár sekúnd budú vaše fotografie vyzerať profesionálne pomocou množstva najrôznejších funkcií, ako sú filtre, úprava svetla, farieb či detailov. 

Zálohovanie fotografií je dôležité, aj keď máte k dispozícii veľa miesta v mobile alebo v počítači. Svoje fotografie by ste mali zálohovať online alebo fyzicky. Tieto fotografie sú súčasťou vášho rodokmeňa, vašej rodiny. Chráňte ich, aby boli súčasťou vášho príbehu aj na ďalšie roky. Aj keď si možno myslíte, že váš počítač je v najlepšom stave, neviete s istotou, že bude vždy fungovať. Niekedy sa stávajú veci, ktoré sú mimo vašej kontroly. Zálohovaním fotografií znižujete riziko ich vymazania alebo poškodenia. 

Náš tip: Opatrnosti nie je nikdy dosť – pravidelne zálohujte svoje fotografie aspoň na jedno iné úložisko.

Vycentrovane tlacidlo s linkom

Vlavo tlacidlo s linkom

Vpravo tlacidlo s linkom