5 tipov na fotografovanie detí

10.01.2023

@Admin

joyful-preteen-kid-with-curly-hair-laughing-camera-studio-shot-carefree-little-girl-isolated-pink-background.jpg

Zachytiť správny záber malých detí si vyžaduje veľa trpezlivosti. Deti sú často hravé a zvedavé. Prejavujú svoje emócie, ako je plač, smiech a tešia sa z maličkostí. Aby ste hravo a bez stresu zvládli vyhotoviť dokonalú fotografiu vášho dieťaťa, je dobré poznať osvedčené tipy, ako sa pripraviť na fotenie. Veď práve spomienky na detstvo patria k tým najkrajším.

1. Prirodzené momentky

Vyskúšajte vaše dieťa odfotiť pri jeho obľúbenej činnosti. Napríklad pri hre, čítaní knižky alebo kreslení. Takýmto spôsobom sa vyhnete nútenému štylizovaniu dieťaťa do neprirodzených póz. Zároveň si dieťa ani nevšimne, že ho práve fotíte. Stačí len počkať na ten správny moment. 

2. Zamerajte sa na oči 

Na mobile alebo fotoaparáte zvoľte manuálne zaostrovanie a zaostrite na oči dieťaťa. Dobre viditeľné oči robia fotografiu zaujímavú a priťahujú pozornosť. Aby dokonale vynikli oči vášho dieťaťa, nasmerujte mu pohľad do svetla, napríklad smerom do okna. 

3. Využívajte denné svetlo 

Snažte sa čo najviac využívať vo svojich záberoch denné prirodzené svetlo, aj keď fotíte v interiéri. Čím budete mať lepšie svetlo k dispozícii, tým môžete dosiahnuť kvalitnejší záber. Fotografovanie v miestnosti s umelým osvetlením môže spôsobiť neostré snímky. 

4. Jednoduché pozadie 

Deti sú často pestrofarebne oblečené, prípadne majú tričká so vzormi či postavičkami. Aby dieťa čo najlepšie vyniklo na zábere, pokúste sa nájsť pozadie, ktoré je nekomplikované a dbajte na to, aby v pozadí z tela alebo hlavy vášho objektu nevytŕčali žiadne konáre stromov, alebo iné neželané objekty. 

5. Dobrá nálada a komunikácia 

Zážitok z fotografovania by mal byť príjemný a zábavný pre dieťa aj pre vás. Aj keď vaše dieťa nebude mať momentálne náladu na fotenie, do ničoho ho nenúťte, skôr sa komunikáciou a vtipnými príbehmi snažte o prirodzený úsmev vášho dieťatka. 

Veríme, že vám naše rady pomôžu vyhotoviť pekné fotografie, ku ktorým sa aj po rokoch budete radi vracať. Tie najkrajšie zábery si môžete uchovať v podobe fotoobrazov alebo fotoknihy s plochou väzbou.

Pre viac tipov a inšpirácie nás sledujte na našom Instagrame. Potešíme sa, ak svoje foto výtvory označíte hashtagom #fotocopysk.